Spring til indhold

Færøerne

I juni måned (2022) har jeg været to uger på Færøerne, hvor jeg boede i Janus Kambans Hus, der er et kunstnerhus beliggende i udkanten af Thorshavn. Huset indeholder en god bolig og dertil et stort atelier, hvor der er god plads til at brede sig.

Det tager 36 timer at nå til Færøerne med færge og på lange stræk blev vi fulgt af mallemukker, der ligner måger, men er mere kompakte, så de kan klare livet i de arktiske egne.

Tilfældigheder kan være med til at bestemme motiver, og lige udenfor døren ved huset traskede der en større gruppe gæs rundt. Dem finder man jævnligt på øerne, men ellers er det får, der dominerer. De er her og der og allevegne i mange farver. På det her tidspunkt af året er pelsen tæt og slæber næsten efter fårene. Det gør det vanskeligt at male og tegne dem. De ruller afsted som store uformelige garnnøgler.

Anderledes stram og præcis er horisontlinjen og øen Nólsoy, der er det faste motiv, når man kigger ud af vinduerne i atelieret. Fast i den forstand at øen ikke flytter sig, men lyset skifter fra minut til minut. Lyset omkring Nólsoy blev en konstant inspiration, der resulterede en lang række akvareller Inden, der var gået en uge.

Udsigt fra Kambans Hus mod Nólsoy (foto)

Opholdet blev afsluttet med en mindre udstilling i husets atelier med de værker, der var blevet til undervejs. Her blev der også plads til nogle akvareller med naboens gæs, der sindigt vandrede rundt og mæskede sig i alt det grønne.

Janus Kamban født i 1913 og død i maj 2009 var en kendt færøsk billedhugger, hvor man finder en god del af hans værker på torve og gader rundt i Thorshavn.

Kamban efterlod sit hus og atelier til Kunstnerhus, hvor det er muligt for andre kunstnere at arbejde i kortere eller længere perioder. I huset er der en del skulpturer i gips, der minder om kunstnerens betydning som billedhugger. Dertil kommer en lang række grafiske værker, der viser et talent med evnen til at udtrykke sig i mange retninger.