Spring til indhold

Arla galleri 1

ARLA ONLINE UDSTILLING

JUNI 2021

Billeder på lærred:

Om vinteren maler jeg billeder på lærred, da jeg ikke kan sidde ude og male akvareller.

Til gengæld kan jeg arbejde på store formater, som stiller andre krav til blandt andet komposition.

Jeg har gennem mange år yndet at male solsorter, som kæmper om maden. Maden er her de gamle runkne æbler, som jeg har gemt fra efterårets høst, og som jeg kaster ud på græsset foran vinduerne i mit værksted. Så er er fri adgang til motivet.

Søren Ryge siger ganske vist, at man skal placere maden med passende afstand, så fuglene ikke bruger al krudtet på at slås, men det er netop fuglenes forskellige positurer, jeg elsker at iagttage. 

Jeg forbarmer mig, når jeg er færdig med dagens arbejde og kaster så æbler ud med stor afstand, så fuglene kan få fred til at æde.

Billeder på papir

Når det er vejrmæssigt muligt, tilbringer jeg megen tid med at sidde ude på min feltstol og male dyr i bevægelse.
Særligt fugle og dyr på græs har min interesse. Akvarellen, eller vandfarven, har den egenskab, at den er god til at fange nuet med. Kvæg på græs bevæger sig hele tiden, mens de fouragerer. Ellers ligger de og tygger drøv. Man kan være heldig at pirre deres nysgerrighed, når man ankommer, og så står de og glor på en i ti minutter, inden de drager videre. Det betyder, at man skal være klar med pensel og papir, når kalvene kommer og så male så hurtigt spm papir og evner tillader. På Fanø har jeg malet solsorterne, som under et stort æbletræ kæmpede om æblerne sidst på efteråret. Jeg kunne sidde skjult bag en dør og iagttage fuglenes kamp. Det udfordrende ved akvarellen er, at luftfugtighed, papirets kvalitet og blæsten har indflydelse på dagens resultat. Derfor er to dage ikke ens, og du kan i modsætning til billeder på lærred ikke ændre på en akvarel. Den produceres på stedet.